به گزارش دفتر ارتباطات مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، نشست تخصصی سالانه اندیشکدة خانواده با عنوان «خانواده و اقتدار ملی» روز پنج شنبه، 29 آذرماه با حضور خانم دکتر معصومة ابتکار (معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده ریاست جمهوری)، اعضای اندیشکدة خانواده و جمعی از پژوهشگران و محققین حوزه خانواده و فرهنگ در محل مرکز الگو برگزار شد.

در ابتدای این نشست، دکتر افروز (رئیس اندیشکده خانواده) ضمن خیر مقدم و تشکر از همة پژوهشگرانی که در نشست شرکت کرده‌­اند، اظهار داشت: خانواده به عنوان اولین و مهم­ترین کانون تربیت، نقش بی­‌بدیلی در شکل‌گیری شاکلة رفتاری و شخصیتی فرزندان دارد. از چنین منظری، خانواده رکن اصلی اقتدار ملی محسوب می­‌شود و کشوری که دارای خانواده­‌های مستحکم، پویا و رشدیافته باشد، از انسجام، درهم‌­تنیدگی و اقتدار ملی بالاتری برخوردار است.

در ادامه، خانم دکتر ابتکار ضمن ابراز خرسندی از حضور خود در مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و تشکر از دست‌­اندرکاران برگزاری نشست تخصصی خانواده و اقتدار ملی، به بیان مسائل و افق خانواده پرداخت. وی از تأسیس ستاد ملی زن و خانواده به عنوان یک نهاد فراقوه‌­ای خبر داد و اظهار داشت؛ این ستاد به عنوان یکی از ساختارهای مناسب با حضور وزرای مرتبط، معاون قوه قضائیه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نماینده شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس جمهور شکل گرفته و تاکنون سه مصوبه مهم با عنوان؛ تدوین شاخص‌­های عدالت جنسیتی، ورزش و نشاط دختران، تقسیم کار ملی برای انجام آموزش­‌های قبل، حین و بعد از ازدواج داشته که هر یک از این مصوبات با مشارکت وزارت­خانه­‌های ذیربط پیگیری و تاکنون به نتایج خوبی منتج شده است.

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، در ادامه مباحث خود اشاراتی به ضرورت کاربردی کردن مطالعات دانشگاهی به‌­ویژه پایان­‌نامه‌­ها و رساله­‌های تحصیلات تکمیلی داشت و اظهار نمود: در سال 1395 قریب به 5 هزار پایا‌‌‌ن­ نامه و رساله در حوزة خانواده انجام شده است؛ ولی جای تأسف است که تعداد اندکی از این پایان ­نامه‌­ها از قابلیت کاربردی شدن در این حوزة خطیر برخوردار بوده‌اند. سؤال اساسی این است که چرا باید پژوهش‌هایی با بودجه عمومی انجام شود ولی گره‌­گشای معضلات جامعه نباشد. این موضوع نشان­ از عدم وجود رابطة ارگانیک و تعریف شده بین دانشگاه و نیازهای کشور دارد.

دکتر ابتکار، به تأثیر گذاری فضای مجازی بر رفتار جوانان نیز اشاره داشت و از شکل‌­گیری کارگروه شورای فقهی و حقوقی در معاونت امور زنان و خانواده به منظور به‌روز رسانی قوانین و ارائة طرح‌­های مناسب و مبتنی بر آموزه‌های دینی و علمی سخن گفت.

او از سازمان­دهی کار خانم‌­های خانه‌­دار به عنوان یک اقدام ارزشمند یاد کرد و اظهار داشت به استناد تحقیقات انجام شده، 22 تا 30درصد GDP (تولید ناخالص ملی) حاصل کار خانگی خانم­‌های خانه‌دار است. بر همین اساس باید به این قبیل کارها بها داده شود و این قبیل از زنان بتوانند نسبت به آیندة خود امیدوارتر حرکت کنند و از تأمین اجتماعی معتبری برخوردار باشند.

دکتر ابتکار، از تنگ‌­نظری عده‌­ای که همچنان نگاه جنسیتی به زنان دارند و گاهی با الفاظ نامناسب سعی در تحقیر آنان دارند، گلایه کرد و گفت: این نگاه نه‌ ­تنها پاسخگوی نیازهای جامعه امروزی نیست؛ بلکه فاصلة زیادی با واقعیات و انتظارات به­ حق زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور و ستون­‌های اصلی خانواده و فرهنگ دینی و سیرة رسول خدا دارد. چرا باید از سویی دختران تشویق به تحصیل و کار تخصصی و حرفه­‌ای شوند و از سوی دیگر با این گفتمان نامناسب و تخریب­ گرانه مواجه گردند؟ شایسته نیست دختران مستعد ما که می‌­توانند در حوزه‌­های تخصصی و ورزشی مدال­ آور و نقش ­آفرین باشند، ازدواج را عامل محروم شدن از حضور خود در چنین حوزه‌­هایی بدانند و به دلیل قوانینی که شرط حضور در این حوزه‌­های علمی و ورزشی را رضایت همسر می­‌داند، از ترس عدم موافقت همسر، ترجیح دهند ازدواج را به تأخیر بیندازند.

او از اختلال ارتباطی و گفتمانی در فضای خانواده­‌ها نیز به عنوان یکی از مشکلات یاد کرد و اظهار داشت پژوهش‌­های انجام شده نشان می­‌دهد گفتمان خانوادگی بسیار کم­رنگ شده است و این پدیده نیز می‌تواند زنگ خطری برای استحکام و پویایی فضای خانواده باشد.

در ادامه نشست، آقایان دکتر محمود حکمت­ نیا، دکتر سیدمحسن فاطمی و آیت­الله سیدمنذرحکیم از اعضای محترم اندیشکدة خانواده مقالات خود را ارائه و در پایان با برگزاری میزگرد تخصصی، مسائل حوزه ازدواج و خانواده با حضور پژوهشگران و حاضرین در نشست مورد بحث و تبادل­ نظر قرار گرفت.

ایرانی بودن الگو

در خصوص ايرانى بودن الگو، علاوه بر آنچه كه دوستان گفتند؛ كه خوب، شرایط تاريخى، شرایط جغرافيایى، شرایط فرهنگى، شرایط اقليمى، شرایط جغرافياى سياسى در تشكيل اين الگو تأثير می‌گذارد - كه قطعاً اينها درست است - اين نكته هم مطرح است كه  طراحان آن، متفكران ايرانى هستند؛ اين كاملاً وجه مناسبى است براى عنوان ايرانى؛ يعنى ما نمی‌خواهيم اين را از ديگران بگيريم؛ ما می‌خواهيم آنچه را كه خودمان لازم می‌دانيم، مصلحت كشورمان می‌دانيم، آينده‌مان را می‌توانيم با آن تصوير و ترسيم كنيم، اين را در يك قالبى بريزيم. بنابراين، اين الگو ايرانى است.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در نخستین نشست اندیشه‌های راهبردی

 شکوفایی تمدن نوین اسلامی ایرانی

ملت ايران با همه دستاوردها، تجارب و عبرت‌های ارزشمند خود، رسالتی ملی، انسانی و اسلامی بر عهده دارد. اين ملت در گام دوم انقلاب اسلامی و در عصر پيشرفت‌های پرشتاب علمی، اطلاعاتی، ارتباطی، شناختی و نيز تحولات بينشی، اجتماعی، اقتصادی و سياسی بين‌المللی، وظيفه دارد، توانمندی‌‌ها و ظرفيت‌های تمدنی ايران و اسلام را با استفاده از علم و فناوری روز و تجارب بومی و جهانی، برای نيل به تمدن نوين اسلامی ‌ايرانی، شکوفا سازد و آن را برای حل مسائل اساسی کشور و تعالی و سعادت خود، به خدمت درآورد. همزمان، موظف است که، توانمندی خويش را برای التيام آلام مسلمانان و مردم جهان و دستيابی ايشان به سعادت، تقديم دارد.

دستيابی به اين هدف، با «پيشرفت» در عرصه‌های فکر، علم، معنويت و زندگی، فراهم می‌شود که متفاوت از توسعه به معنی غربی آن، عبارت است از: «تکامل و تعالی پيوسته و پويای شئون و ساحات گوناگون حيات بشر بر اساس آموزه‌ها و ارزش‌های اسلامی، در مسير ظهور استعداد‌های فطری انسان‌ها». اين پيشرفت به الگويي جامع و بلندمدت نياز دارد تا مسير و مقصد آن را معين و تحولاتش را هدايت کند.

برگرفته از: مقدمه پیش‌نویس سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

Back to top