پنجمين نشست الگوي پيشرفت در زمينه امنيت غذايي، آب، محيط زيست و منابع طبيعي با عنوان «رابطه و جايگاه منابع طبيعي در الگوي پيشرفت» از ساعت 15 تا 18:30 روز چهارشنبه دهم مهرماه 1392 در محل مركز الگوي اسلامي ايراني پيشرفت با حضور 28 نفر از دانشمندان و صاحب‌نظران رشته‌هاي مختلف كشاورزي و منابع طبيعي برگزار شد.

در اين نشست جناب حجت الاسلام و المسلمين عباس خاك، مسئول سابق حوزه نمايندگي ولي فقيه در سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري كشور با استعانت از آيات و روايات متعددي كه در خصوص محيط زيست و منابع طبيعي وجود دارد قواعد فقهي در زمينه منابع طبيعي را به طور مشروح به حاضران عرضه نمودند.

جناب آقاي مهندس اورنگي، رئيس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري كشور با ذكر نمونه‌هايي از تجربه‌هاي موفق در مديريت منابع طبيعي كه در تدوين الگوي پيشرفت قابل استفاده است پيشنهادهاي خود را در خصوص توسعه فرهنگ حفاظت از منابع طبيعي و راهكارهاي مشاركت مردمي و اهميت استفاده از طرح‌ها و پروژه‌هاي مشترك بين‌المللي به اطلاع شركت‌كنندگان اين نشست رساندند.

جناب آقاي دكتر عصاره، عضو هيئت علمي و رئيس سابق مؤسسه تحقيقات جنگل‌ها، مراتع و آبخيزداري كشور نيز با ارائه گزارش مبسوطي در خصوص شاخصه‌هاي جامعه پيشرو به بررسي جنبه‌هاي مختلف مربوط به جايگاه منابع طبيعي در الگوي اسلامي ايراني پيشرفت پرداختند و با تحليلي از دستاوردها و رويكردهاي موفق تحقيقاتي در زمينه مديريت منابع طبيعي، ضرورت بهره‌برداري ملي از دستاوردهاي عظيم پژوهشي كشور و الزام به اجرايي شدن پژوهش‌هاي موفق و ايجاد ارتباط پايدار بين مجموعه‌هاي اجرايي و پژوهشي را به عنوان بخشي از نكات اساسي در مسير تدوين الگو مورد اشاره قرار دادند.

در پايان اين نشست، دكتر ميرقاسمي از صاحب‌نظران بخش منابع طبيعي، به تشريح راهكارهاي اجرايي مناسب براي دستيابي به الگويي مناسب با شرايط كشور در زمينه مديريت منابع طبيعي پرداخت و مقرر شد نشست آينده گروه كشاورزي و منابع طبيعي مركز نيز به ادامه مباحث در خصوص الگوي پيشرفت در زمينه منابع طبيعي اختصاص يابد.

ایرانی بودن الگو

در خصوص ايرانى بودن الگو، علاوه بر آنچه كه دوستان گفتند؛ كه خوب، شرایط تاريخى، شرایط جغرافيایى، شرایط فرهنگى، شرایط اقليمى، شرایط جغرافياى سياسى در تشكيل اين الگو تأثير می‌گذارد - كه قطعاً اينها درست است - اين نكته هم مطرح است كه  طراحان آن، متفكران ايرانى هستند؛ اين كاملاً وجه مناسبى است براى عنوان ايرانى؛ يعنى ما نمی‌خواهيم اين را از ديگران بگيريم؛ ما می‌خواهيم آنچه را كه خودمان لازم می‌دانيم، مصلحت كشورمان می‌دانيم، آينده‌مان را می‌توانيم با آن تصوير و ترسيم كنيم، اين را در يك قالبى بريزيم. بنابراين، اين الگو ايرانى است.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در نخستین نشست اندیشه‌های راهبردی

 شکوفایی تمدن نوین اسلامی ایرانی

ملت ايران با همه دستاوردها، تجارب و عبرت‌های ارزشمند خود، رسالتی ملی، انسانی و اسلامی بر عهده دارد. اين ملت در گام دوم انقلاب اسلامی و در عصر پيشرفت‌های پرشتاب علمی، اطلاعاتی، ارتباطی، شناختی و نيز تحولات بينشی، اجتماعی، اقتصادی و سياسی بين‌المللی، وظيفه دارد، توانمندی‌‌ها و ظرفيت‌های تمدنی ايران و اسلام را با استفاده از علم و فناوری روز و تجارب بومی و جهانی، برای نيل به تمدن نوين اسلامی ‌ايرانی، شکوفا سازد و آن را برای حل مسائل اساسی کشور و تعالی و سعادت خود، به خدمت درآورد. همزمان، موظف است که، توانمندی خويش را برای التيام آلام مسلمانان و مردم جهان و دستيابی ايشان به سعادت، تقديم دارد.

دستيابی به اين هدف، با «پيشرفت» در عرصه‌های فکر، علم، معنويت و زندگی، فراهم می‌شود که متفاوت از توسعه به معنی غربی آن، عبارت است از: «تکامل و تعالی پيوسته و پويای شئون و ساحات گوناگون حيات بشر بر اساس آموزه‌ها و ارزش‌های اسلامی، در مسير ظهور استعداد‌های فطری انسان‌ها». اين پيشرفت به الگويي جامع و بلندمدت نياز دارد تا مسير و مقصد آن را معين و تحولاتش را هدايت کند.

برگرفته از: مقدمه پیش‌نویس سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

Back to top