نشست مشورتي مركز الگوي اسلامي-ايراني پيشرفت با تعدادي از رؤساي دانشكده‌هاي معماري و شهرسازي در محل مركز برگزار گرديد. در آغاز جلسه، معاون علمي و تقسيم كار ملي مركز پس از تبيين جايگاه اندیشکده‌ها، به عنوان اولین حلقۀ نظام مشارکت نخبگانی در فرآيند تدوين الگو، از تشکیل انديشكدۀ معماري، شهرسازي، عمران و حمل و نقل در آیندۀ نزدیک خبرداد.

در این جلسه که رؤسای دانشکدۀ شهرسازی دانشگاه تهران، دانشکدۀ معماری و هنر دانشگاه تربیت مدرس، دانشکدۀ معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت و دانشگاه فردوسی مشهد و نیز نمایندگانی از دانشکدۀ عمران دانشگاه امیرکبیر و دانشکدۀ معماری و شهرسازی دانشگاه هنر حضور داشتند، ديدگاه‌ها و مسائل ذيل مطرح شد:

1- بررسي اوضاع كنوني معماری و شهرسازی و آسيب‌شناسي وضع موجود

2- تبادل نظر در مورد نحوۀ تعيين مسايل اساسي كشور در حوزه‌هاي مرتبط با انديشكدۀ معماري، شهرسازي، عمران و حمل و نقل

3- تاكيد بر تدوينشاخص­های استاني و منطقه‌ای در زمينۀ معماري و شهرسازي و لزوم الگوبرداري از معماري شهرهايي مانند اصفهان، يزد و كاشان و ...

4- ضرورت توجه به حقوق نسل‌های آینده در امر شهرسازي

5- بررسي علل اجرایي نشدن برخي از مصوبات معماري و شهرسازي در سطح كشور

6- تبیین جایگاه و حوزۀ عمل اندیشکده، به گونه‌ای که با وظایف دیگر مراکز و سازمان‌هاي ذي‌ربط تداخل نداشته باشد.

در پايان قرار شد حاضران، اسامي استادان و صاحب‌نظران شاخص در اين حوزه را برای عضویت در انديشكده تهيه و به مركز پیشنهاد نمایند.

ایرانی بودن الگو

در خصوص ايرانى بودن الگو، علاوه بر آنچه كه دوستان گفتند؛ كه خوب، شرایط تاريخى، شرایط جغرافيایى، شرایط فرهنگى، شرایط اقليمى، شرایط جغرافياى سياسى در تشكيل اين الگو تأثير می‌گذارد - كه قطعاً اينها درست است - اين نكته هم مطرح است كه  طراحان آن، متفكران ايرانى هستند؛ اين كاملاً وجه مناسبى است براى عنوان ايرانى؛ يعنى ما نمی‌خواهيم اين را از ديگران بگيريم؛ ما می‌خواهيم آنچه را كه خودمان لازم می‌دانيم، مصلحت كشورمان می‌دانيم، آينده‌مان را می‌توانيم با آن تصوير و ترسيم كنيم، اين را در يك قالبى بريزيم. بنابراين، اين الگو ايرانى است.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در نخستین نشست اندیشه‌های راهبردی

 شکوفایی تمدن نوین اسلامی ایرانی

ملت ايران با همه دستاوردها، تجارب و عبرت‌های ارزشمند خود، رسالتی ملی، انسانی و اسلامی بر عهده دارد. اين ملت در گام دوم انقلاب اسلامی و در عصر پيشرفت‌های پرشتاب علمی، اطلاعاتی، ارتباطی، شناختی و نيز تحولات بينشی، اجتماعی، اقتصادی و سياسی بين‌المللی، وظيفه دارد، توانمندی‌‌ها و ظرفيت‌های تمدنی ايران و اسلام را با استفاده از علم و فناوری روز و تجارب بومی و جهانی، برای نيل به تمدن نوين اسلامی ‌ايرانی، شکوفا سازد و آن را برای حل مسائل اساسی کشور و تعالی و سعادت خود، به خدمت درآورد. همزمان، موظف است که، توانمندی خويش را برای التيام آلام مسلمانان و مردم جهان و دستيابی ايشان به سعادت، تقديم دارد.

دستيابی به اين هدف، با «پيشرفت» در عرصه‌های فکر، علم، معنويت و زندگی، فراهم می‌شود که متفاوت از توسعه به معنی غربی آن، عبارت است از: «تکامل و تعالی پيوسته و پويای شئون و ساحات گوناگون حيات بشر بر اساس آموزه‌ها و ارزش‌های اسلامی، در مسير ظهور استعداد‌های فطری انسان‌ها». اين پيشرفت به الگويي جامع و بلندمدت نياز دارد تا مسير و مقصد آن را معين و تحولاتش را هدايت کند.

برگرفته از: مقدمه پیش‌نویس سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

Back to top